středa 1. listopadu 2017

Franciscus Lízal 1769

30.1.1769 Nesvačilka 20 - 1856 Nesvačilka 10

V představování mužské linie se dostávám k předkům jenž již ovlivňují nás pomocí astrologie.
Jde o pradědečka mého pradědečka jenž má dle astrologie ovlivňovat můj osud. Jak to nevím.


http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/4541/?strana=97

V jeho věku 5 roků  (1774) vydává Marie Teresie výnos o všeobecném vzdělání dětí všech poddaných a tak se Franz naučí číst a psát. Bylo by zajímavé zjistit jak takové učení probíhalo.          V Nesvačilské gruntovní knize 1793 se tak jako jeden z mála dokáže podepsat vlastním jménem a příjmením. Možná jako první z Lízalů.


Jeho podpis jako držitele gruntu č.31 jenž za nedlouho vymění za číslo 10. Je mu právě 24 roků. je podruhé ženatý, nyní s Kateřinou Truhlářovou, ale všechny 3 jeho děti jsou mrtvé stejně jako první manželka Anna Horáčková z č.9. Tu si vzal 20.11.1787 ve věku necelých 19 roků. Nevěsta byla o tři roky starší. První syn Andreas se jim narodil více jak rok po svatbě na jeho rodném domě č.20, ale ihned umírá. Druhý Jacob je již narodil na gruntu č.35 a i ten do 5ti dnů umírá protože jeho matka jeho porod nepřežila.

Již za dva měsíce po pohřbu se Franz žení se sedmnáctiletou Kateřinou Truhlářovou. Dcerou z ovčáckého rodu Truhlářů jenž se pohybuje okolním krajem. Historie ukáže že šlo o dobrou volbu. Z manželství vzejde 10 dětí. Dospělosti a založení vlastní rodiny se však dožijí pouze dvě.

Joannes se dožije 70ti roků a do života vypraví 4 děti. Chlapci zůstanou ve vsi na č. 10 a vedlejším č.11. Dívky se provdají do Těšan a Moutnic.
Anna Maria je provdána za celoláníka Hieronimuse Vahalu z Těšan. Porodí 8 dětí a zemře v 35ti letech.

Franciscus s rodinou zažil bitvu u Slavkova v roce 1805 přímo "na vlastní kůži".
. Na živu měli čtyři děti. Po odchodu francouzské armády v lednu 1806 zůstali jen ti starší, Joannes a Anna Maria. Tříletý Franz a roční Peregrín v lednu zemřeli.Totéž postihlo i dceru jeho bratra Martina a stejně starou dceru bratránka Jakuba z č.7.
Hladové útrapy nepřežila i matka jeho manželky Kateřiny paní Eleonora (54r.)rozená Klanicová.
Ten zlý čas již zažili na gruntě č.10, kde jsem se o mnoho let později narodil můj bratr Pavel (asi poslední kdo má v rodném listě narození Nesvačilka). Proč se vyměnili grunt č.31 se svým synovcem Franzem Gärtnerem (syn od švagrové Rosalie rozené Truhlářové), jenž dle gruntovní knihy postavil, za č.10 ale nezjistím. Možná byl větší a s lepšími polnostmi. Tak že tam od roku1798 byli Lízali až do roku 1957 kdy můj otec dům prodal své sestře Ludmile Doležalové.  Tenkráte onen grunt tvořili dnešní čísla popisná 10 + 40 a také 83. Z potomků Lízalů tam žijí dnes pouze Vozdečtí. 

On dal život 12ti dětem, avšak vnoučat se dočkal od pouhých dvou. 
je mi záhadou kdy zemřel. Když zemřela 23.9.1856 jeho manželka, tak je tam uvedena již jako vdova. Snad bude rokem úmrtí rok 1849 kdy je v indexu zapsán Franz Lízal, ale není v matrice zemřelých v Nesvačilce. Franc i Catherine se dožili požehnaného věku osmdesáti roků.




Žádné komentáře:

Okomentovat