neděle 5. srpna 2018

Thomas Lízal 1672

Dlouho jsem podléhal získané myšlence, že v mém rodokmenu je po Zachariasovi jeho syn Martin. Až v roce 2017 mne Jiří Nečas upozornil, že jeho bratr Jaroslav objevil záznamy o pozemcích v Nikolčicích z nichž vyplývá, že Josef Lízal je synem Tomáše a ne Martina.


Záznam se zdá být nepřehledný. Uprostřed je jako první zapsán Thomas Lÿsal a Dorota. Po nich jej získal Joseph, jenž je napsán z důvodů místa nad nimi. Byl škrtnut když pozemek přešel na Jana Janečka. Z toho, že za jménem Josefa není jeho příjmení se usuzuje, že byl stejného příjmení jako předchozí majitel a musí být tedy synem Tomáše. Jiný Joseph Lízal tam již nebyl.

Tolik na úvod abych vysvětlil svůj (a nejen svůj)omyl.
Musel se narodit okolo roku 1672, tedy starší Martina. Otci Zachariasovi muselo být kolem 40ti roků. Usuzuji z toho, že ten musel mít více jak 20 roků když vlastnil půllán v Měníně v roce 1656  ,tedy se musel narodit okolo roku 1630. 
 Zápis o Tomášově narození se nenajde stejně jako u Martina. Měnínská matrika začíná podzimem 1675, jen o málo později něž bych potřeboval. V roce 1678 vypukl mor na Balkáně a na Moravu se dostal v roce 1680. Měnín se takřka vylidnil. Odešel i Zacharias Lízal prokazatelně se dvěma syny do Nikolčic za novou manželkou Marianou.
První hmatatelný důkaz je až zápis svatby v Židlochovické matrice z 31.1.1694 o svatbě Thomase a Doroty Uhlířové ze Žabčic :


Mám doklady pouze o třech dětech z tohoto manželství. Na vině asi bude vpád uherských rebelů na jihovýchodní Moravu pod vedením šlechtice Bočkaje v létech 1703-1708. právě v těchto létech chy bý matriční záznamy v Nikolčicích.
O prvním, o Jiříkovi víme že se narodil 9.4.1702 v Nikolčicích a dále již nic.
O druhém dítěti, Thomasovi zase víme že zemřel 16.4.1727 ve věku 25 roků, to by se asi musel narodit spolu s Jiříkem což je dosti nepravděpodobné a bude asi starší (i podle jména po otci).
Třetím je můj předek Joseph Lízal o němž nevíme kdy se narodil. 


Thomas umírá 7.11.1728 v Nikolčicích. jeho manželka až 19.2.1738. V zápisu je uvedena jako žebračka. Proč? Její syn Josephus byl stále na živu.



Žádné komentáře:

Okomentovat